Légy üdvözölve a Yi San Projekt honlapján! Az oldalon japán, kínai és koreai filmsorozatok, mozifilmek, valamint klipek és dokumentumfilmek magyar feliratait fogod találni. A fájlok ingyenesen, kizárólag magáncélú, otthoni felhasználásra készültek, megtekintés után törlésük javasolt. Elkészítésükbõl anyagi haszon nem származik, kereskedelmi forgalomba nem hozhatók! A feliratok a Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország licenc feltételeinek megfelelõen szabadon felhasználhatók. Nézz szét az oldalon és válogass kedvedre az éppen futó vagy már elkészült sorozatok közül!

Információk

Cím : Yi San Projekt


Verzió : v31 – After School


URL : www.yisanprojekt.hu


Tulajdonos : Brigi


Indult : 2009. február 2.


Host : Dotroll


Credits : Pledis


Stat :

Free site counter


Aktív film- és sorozatfordítások

*hamarosan*

Folyamatban lévő mangafordítás

Captain Tsubasa

Írta és rajzolta: Takahashi Yoichi
Származás: Japán
Megjelenés éve: 1981-1988
Fordítás státusza: 37/1-5. kötet
Folyamatban: 6. kötet
Mangadex / Animeaddicts

Tervezett filmek és sorozatok

 On the Edge

Befejezett animációs sorozatok

Befejezett japán sorozatok

Befejezett kínai sorozatok

Befejezett koreai sorozatok

Elkészült filmek

Sorozatkritikák, ismertetők

A 2015-ös év toplistája
A 2016-os év toplistája
A 2017-es év visszatekintője
A 2018-as év visszatekintője
2019 – az 1.2. félév sorozatai
2020 – az 1.2.3.4. negyedév sorozatai
2021 – az 1.2.3.4. negyedév sorozatai
2022 – az 1.2.3.4. negyedév sorozatai
2023 – az 1.2.3.4. negyedév sorozatai
2024 – az 1. – 2. – 3. – 4. negyedév sorozatai

Cikkek

Fan fiction és original t￶örténetek

Írások, történetek (gyűjtőoldal)

Szerepjátékos történet #1 (Legend of Grimrock alapján)

1-14. fejezet

Szerepjátékos történet #2 (M.A.G.U.S. alapján)

1-10. fejezet

Star Wars történetek

Az univerzum hercegei
Bevezető információk
1. rész: A Birodalom szolgálatában

Bevezető: Valahol, egy messzi-messzi galaxisban sok-sok éve ismét béke honol. 17 éve már, hogy a Klónháborúkat követően Palpatine főkancellár, a későbbi uralkodó irányításával a Galaktikus Köztársaság átalakult az Első Galaktikus Birodalommá. A fennhatósága alá tartozó csillagrendszerek azonban nem is sejtik, milyen démoni erők uralkodnak felettük valójában. Néhány kalandvágyó fiatalember útnak indul, hogy próbára tegye magát, és egy nap talán a galaxis legjobb pilótájává válhasson. Ám ki tudja, a sors végül merre veti majd őket…

1-19. fejezet

Aayla – Egy twi’lek lány vallomásai
Bevezető információk

Bevezető: A Galaktikus Köztársaság fénykorát éli. A fennhatósága alá tartozó csillagszendszerekben évszázadok óta bőség és jólét honol, a Jedi Rend lovagjai pedig a béke követeiként járják a galaxist. Az ifjú padawan, a twi’lek lány, Aayla Secura mestere, Quinlan Vos mellé szegődve igyekszik elsajátítani a tudást, mely a jedi lovaggá váláshoz elengedhetetlen. A férfi azonban nem tudja, hogy a cserfes növendék a mester-tanítvány kapcsolatnál jóval többet érez iránta…

0-20. fejezet

Rendezvények, élménybeszámolók

Mostanában hallgatom

Chat

Társoldalak

Admin

Legutóbbi hozzászólások

Frissítések, új dizájn, hírek és történelmi kitekintés a “Haechi”-hez

Szerző: | jan 6, 2019 | haechi, hírek, japán, magyar felirat | 2 hozzászólás

Sziasztok!

Megérkezett japán bűnügyi sorozatunk, a Cold Case 2. évadának 4. része, melyhez jó szórakozást kívánok!

Emelett – ahogy az bizonyára feltűnt – megújult a honlap, legalábbis színeit, fejlécét illetően. Még nincsen teljesen kész, a kódolásban megint el vagyok veszve, ahogy mindig, de majd még finomítok rajta egy kicsit. Nem teljesen “ázsiai jeleggű”, talán furcsáljátok is, miért épp ilyen képeket választottam hozzá. Nemrég jöttek azonban szembe velem a Pinteresten egy japán illetőségű báli- és esküvői ruha tervező “Sella de Libero” név alatt futó, káprázatos kollekciójának darabjai, melyekbe azonnal beleszerettem. Az oldal amúgy is közeledik a 10 éves évfordulójához, így szerettem volna valami különlegeset, valami olyasmit választani a fejlécbe, ami engem is megszólít, és amire szívesen nézek, amikor csak feljövök az oldalra. 🙂

Emellett hoztam nektek sok-sok képet, némi információt és fejtegetést azt illetően, hogy mi vár majd ránk a február közepén induló koreai, történelmi-kosztümös sorozat, a Haechi kapcsán. Képek és részletek hajtás után.

Haechi forgatási képek az SBS csatorna és Jung lwoo instagramjának jóvoltából:


[a színészek a szövegkönyv olvasásakor]


[a Cheon Yunyeong / Bokdan szerepét alakító Bae Jeonghwa, valamint a Yeonging herceget játszó Jung Ilwoo]


[Jung Ilwoo a rajongók által neki küldött ételes-italos kocsi előtt]


[Jung Ilwoo alszik a forgatáson]


[forgatás kültéri helyszínen a Yeo Ji szerepét alakító Go Ara, valamint Jung Ilwoo társaságában]


[Jung Ilwoo hercegként a palotában]


[a mobilozó Yeoning herceg 🙂 – Jung Ilwoo]


[Jung Ilwoo, immár uralkodói öltözékben, Yeongjo király szerepében]


[kapcsolatháló a karakterek közt]

Általános információk, tudnivalók a sorozattal kapcsolatban

Megvan a Haechi premierjének dátuma, a sugárzás 2019. február 11-én kezdődik az SBS csatornán, és minden hétfőn és kedden fognak adni belőle 2-2 részt, 35 perces bontásokban. Az epizódok számáról még nincs hivatalos információ, így a megszokott, 32 vagy 40 résszel számolhatunk. Egyelőre nincs tudomásunk arról, hogy a nyugati sugárzás licenszjogait ki vette meg (a Viki.com oldalán csak rajongói “channel” van neki, oda legálisan nem fognak felkerülni részek), de ha a hong kongi VIU vagy az amerikai illetőségű KOCOWA készít hozzá feliratot, akkor azzal nagyon jól fogunk járni. A Dramafever ugye tavaly megszűnt, így részükről nem számíthatunk forgalmazóra.

Felkerült az SBS hivatalos Youtube-csatornájára az első beharangozó:

Ki vagy mi az a “Haechi”?

Erre a kérdésre részben reflektál nekünk az előzetesben megszólaló Lee Geungyoung, aki a Noron párt vezérét, Min Jinheont fogja alakítani. “A világ a köz szolgáit csak úgy hívja, Haechi. A Haechi egy mitikus lény, mely jó és rossz felett ítélkezik. De tudják, hogy miért csak a legendákban él e teremtmény? Mert a valóságban lehetetlen igazságot tenni a jó és a rossz között. De vannak köztünk olyan bolondok, akik még hisznek ennek az ellenkezőjében.

Haechi vagy Xiezhi története mélyen gyökerezik a kínai és koreai mitológiában. A legenda szerint az ősi Kína uralkodójának, Shun császárnak (i.e. 2294-2184) volt egy minisztere, Gao Yao, akinek volt egy egyszarvú kecskéje, Zhi. A miniszter, ha olykor elakadt a bűnügyek vizsgálatakor, mindig e kecskéhez fordult, mert az állat mindig képes volt megkülönböztetni a jót a rossztól, a szarvával mindig a bűnös felé bökött. Későbbi források a Han-dinasztia idején (2000 évvel később) is említést tesznek e lényről, mely jó és rossz viaskodásakor mindig a rosszat, a bűnöst támadja és harapja meg. Igazságtevő jellege miatt azóta az igazságszolgáltatás jelképévé vált, ezért később, a középkori Ming és Csing udvarokban a Cenzúra hivatalának dolgozói, és a mai kínai rendőrök is a Haechi/Xiezhi jelképével ellátott jelvényt viseltek/viselnek.

Ezek alapján feltételezhető, hogy a sorozat témája és a karakterek legfőbb motivációja az igazság(osság) keresése és hajszolása lesz, kérdés az, hogy ki milyen igazságot keres, és azt milyen szemszögből fogja szemlélni.

Hogyan kapcsolódik a cím a karakterekhez?

A főhősünk a Jung Ilwo által megjelenített Yeoning herceg (1694-1776) lesz, (a legendás színész, Kim Kapsoo által megformált) Sukjong király (1674-1720) negyedik fia. Az hercegnek az anyja, a [Dong Yi c. sorozatban jobban megismert] Suk királyi hitves (1670-1718) alacsony sorból való származása miatt rengeteg megpróbáltatással kellett szembenéznie. A Choi-klánból származó nő a rabszolgasorral egyenértékű, vízhordó cselédként került annak idején a palotába a hírhedt Jang Okjung (1659-1701) idején. A cselédlány a száműzött Inhyeon királyné egészségéért imádkozott az egyik éjjel, amikor Sukjong király felfigyelt rá, és meghatotta őt a fiatal leány elhivatottsága. A király ágyasává tette őt, a rangja folyamatosan emelkedett, míg végül fiút nem szült neki (Yeoning herceg személyében), melyet követően végül megkapta a királyi hitvesek legmagasabb, elérhető rangját, és a “Suk” elnevezést, mely tisztaságot jelent.

Yeoning herceg tehetségesnek számított a tanulásban, kivívva ezzel atyja elismerését, de Sukjongot hamar figyelmeztették miniszterei és tanácsadói, hogy ne foglalkozzon annyit a gyermekkel, hiszen konfuciánus társadalmukban a rangbéli különbségek meghatározó szereppel bírnak, és a herceg anyján kívül voltak a királynak magasabb rangú hitvesei és gyermekei is, akik mind nagy múltú, nemesi családok leszármazottai. Ez nagy törést okozhatott Yeoning hercegben, és még királyként is sokáig súlyos sértésként élte meg, ha valaki fel merte előtte emlegetni anyja alacsony származását. Szerencséjére a gyermektelen Inwon királyné (1687-1757), Sukjong király harmadik királynéja (az udvari szokásokhoz hűen) örökbe fogadta őt, és a király összes gyermeke közül őt szerette a legjobban.

Mindezek ellenére Yeoning herceg élete nem volt könnyű. A király elsőszülött fia, a Jang Okjungtól született Yi Yun, Hwiso herceg (1688-1724) volt a trónörökös, aki atyjuk uralkodásának utolsó éveiben régensi szerepet is betöltött Sukjong gyenge egészségi állapota miatt. Hwiso herceg azonban gyenge és beteges fiatalember volt, aki anyja gondatlanságának következtében meddővé is vált, így nem születhetett utódja, aki majd örökölhette volna a királyi címet. Ezért Sukjong a szóbeszéd szerint a halálos ágyán azt kérte, hogy inkább Yeoning herceg kövesse őt a trónon, de mivel ezt egy forrás sem örökítette meg hivatalosan, Hwiso herceget koronázták meg, a történelem pedig Gyeongjong uralkodói néven ismeri őt.

Gyeongjong király azonban maga is tisztában volt a helyzetével, ezért nem sokkal beiktatása után (sokak meglepetésére) öccsét nevezte meg utódjaként, akire egyúttal régensi szerep is szállt, ugyanis a gyenge király egymaga képtelen volt az állam ügyeinek kézben tartására. A Soron párt, mely addig őt támogatta, ellenséget látott Yeoning hercegben (aki mögött a Noron párt próbált újra felkapaszkodni a befolyásos körökbe), és még arra is képesek lettek volna, hogy egy vadászbalesetnek álcázott merénylettel megszabaduljanak tőle. Yeoning herceg ismét csak Inwon királyné segítségének köszönhette, hogy életben maradt, és hajlandó lett volna inkább közrendűként élni, csak hogy kimaradhasson e hatalmi harcból.

Gyeongjong király végül fiatalon meghalt, a trón pedig Yeoning hercegre szállt, aki Yeongjo királyként fél évszázadon át uralkodott, és szigorú konfuciánus erkölcsök mentén igazgatta birodalmát. Azonban még az utódlás sem volt bonyodalmaktól mentes. Bátyja, Gyeongjong király a halála előtt különböző, tengeri halak és egyéb állatok húsából készített ételeket fogyasztott, melyeket hosszú úton szállítottak a palotába megfelelő hűtés nélkül, a forró nyár kellős közepén, így az megromlott, ételmérgezést okozva az amúgy is gyenge uralkodó szervezetében. A rossznyelvek szerint egyesek úgy vélték, Yeoning herceg keze benne volt abban, hogy a könnyen romlandó étel a király asztalára került.

Látva tehát, milyen körülményes volt a trónra kerülés, milyen megalázó közegben kellett felnőnie, milyen lekezelően bántak az anyjával, és hogy még testvérgyilkossággal is megvádolták, könnyen lehet, hogy az igazság, amit Jung Ilwoo karaktere e sorozatban hajszolni fog, az lesz, hogy tisztázza magát a vádak alól és anyjának is kivívja az őt megillető tiszteletet.


[az idős Yeongjo király portréja]

Lehetséges azonban, hogy nem ő lesz az egyetlen trónkövetelő a történetben. Gyeongjong király halálának évében, 1724-ben az addigi uralkodót támogogató (és emiatt saját pozícióját féltő) Soron párt tagjai lázadást szítottak a déli tartományokban, hadseregük élére pedig a befolyásos Yi Injwát választották.


[Jun Kwangryul az SBS 2016-os sorozatában, a Jackpot / The Royal Gambler c. történetben Yi Injwa szerepében]

Az volt a céljuk, hogy a fővárosig menetelnek, ott pedig megdöntik a kormányt és elmozdítják a helyéről Yeoning herceget, és egy másik, általuk támogatott uralkodót ültetnek a helyébe. Talán itt jön képbe az előzetesben is felbukkanó Yi Tan, Milpung herceg, akit Jung Moonsung alakít majd.

Ki az a Milpung herceg?

Ezt az alig ismert és kevés forrás által jellemzett, királyi rokont Yeoninghoz hasonló sorscsapások kísérték. Milpung herceg Yi Tan (1698-1729) néven látta meg a napvilágot Yi Hon, Imchang herceg és felesége, Park úrnő gyermekeként. Apja, Imchang herceg annak a Gyeongan hercegnek (1644-1665) volt a fia, aki a tragikus sorsú Sohyeon herceg és hitvese, Kang hercegné legkisebb és egyedül életben maradt gyermeke volt.

Sohyeon herceg (1612-1645) szomorú története híres a koreai történelemben, és számos film, valamit sorozat feldolgozta már az őt ért megpróbáltatásokat (egyet itt, az oldalon is megtalálhattok néhány éve a The Three Musketeers cím alatt). A fiatal herceget és annak öccsét, Bongrim herceget, valamint hitveseiket a 2. mandzsu háború után 7-8 éven át fogolyként tartották a senyangi mandzsu udvarban, ahol gyermekeik is megszülettek. Idővel aztán hazatérhettek, ám atyjuk, Injo király (1595-1646) korántsem várta őket tárt karokkal, ahogy azt ennyi év után remélni lehetett volna. A királyt dühítette, hogy Sohyeon herceg és Kang hercegné (1611-1646) mennyire alkalmazkodtak a mandzsuk barbárnak tartott szokásaihoz, hogy a fogságuk ideje alatt nem jártak annyira előkelő ruhákban (hanem igyekezték értékeiket eladni, hogy azon a mandzsuk által elhurcolt és rabszolgává tett honfitársaikat kivásárolják a tulajdonosaik markából és hazajuttathassák őket), földet műveltek, és nyugati, európai utazókkal, kereskedőkkel, szerzetesekkel, tudósokkal is megismerkedtek a raboskodás ideje alatt. Injo és miniszterei úgy vélték, ezzel országuk értékei ellen vétett a herceg, aki viszont a nép szeretetét és támogatását élvezte országmentő tevékenységének köszönhetően. Ő volt a trónörökös, Injo pedig féltette a pozícióját. Nem sokkal hazatérését követően Sohyeon herceget holtan találták a palotájában, és mai napig nem tudni, mi volt az oka a halálának. Egyesek szerint apja, Injo a fejéhez vágta azt a tintakeverő táblát, amit a herceg ajándékba hozott neki (mely súlyos, belső vérzést és agysérülést okozott nála), mások szerint a testén hamar elterjedő foltok mérgezésre engedtek következni. Mivel a herceget özvegye, Kang hercegné tiltakozása ellenére gyorsan eltemették, a nő folyamatosan Injo király előtt könyörgött, hogy vizsgáltassa ki férje halálának okát. Mikor a király ennek nem tett eleget, és nem Sohyeon herceg legidősebb fiát tette meg új trónörökösnek (ahogy annak a hagyományok szerint történnie kellett volna), hanem saját, második fiát, Sohyeon herceg öccsét, Bongrim herceget (a későbbi Hyojong királyt, 1619-1659), sejteni lehetett, hogy baj van. Injo nem sokkal ezután száműzte a tiltakozó Kang hercegnét és három fiúgyermekét, Gyeongseont (1638-1648), Gyeongwant (1640-1648) és Gyeongant (1644-1665), a nőt és a két idősebb fiút pedig méreg általi halálra ítélte. A száműzetést csak a legkisebb, Gyeongan herceg élte túl, igaz, ő is nagyon fiatalon meghalt.

Látva a felmenőit ért végtelen igazságtalanságot, nem nehéz szimpatizálni Milpung herceggel, aki leszármazottjukként e sorozatban megjelenik majd. Noha apja (Imchang herceg) vagy nagyapja (Gyeongan herceg) vélhetően kevés eséllyel örökölte volna a trónt, családjuk egész története másképp alakulhatott volna, ha Sohyeon herceget nem éri váratlan halál, hanem el tudja foglalni méltó helyét, a trónt. Ennek tükrében könnyen lehet, hogy Milpung herceg az őket ért igazságtalanság ellen próbál majd fellépni, és bosszút állni. [más kérdés azonban, hogy se Sohyeon herceg öccse, Bongrin nem tehetett arról, mi történt a bátyjával, se arról, hogy ő lett utána/helyette a király, se az ő leszármazottai, Sukjong király, és végső soron Yeoning hercegünk sem.] Szóval akármilyen történetet fognak is köréje szőni, érdekes lesz majd nézni, hogyan alakul.

Park Munsu, a király titkos bizalmasa, az igazság bajnoka

A Voice c. sorozat 2. évadában megismert Kwon Yul fogja alakítani Korea történelmének egyik, ha nem leghíresebb titkos, királyi nyomozóját, Park Munsut.


[Park Munsu titkos királyi nyomozó fennmaradó portréja]

Magáról Park Munsuról kevés, részletes írás maradt fenn, annyi azonban bizonyos, hogy Yeongjo király nagy becsben tartotta őt, és számos, fontos feladattal is megbízta. 1723-ban sikerült letennie a közigazgatási vizsgát (melyen minden alkalommal a későbbi kormányhivatalnokokat válogatták ki), és elhelyezkedett a Saheonbu, amolyan “nyomozói hivatal” soraiban. Az itt tevékenykedő, jobbára fiatal “ügynökök” a király személyes megbízásából és engedélyével járták az országot, annak érdekében, hogy álruhában felmérjék, miként bánnak a rájuk rótt feladatokkal és felelősséggel a különböző tartományi helytartók, katonai parancsnokok és egyéb tisztségviselők. A látottakról jelentést írtak, melyet maguk prezentáltak a mindenkori királynak. Ez korántsem volt egy veszélytelen feladat, hiszen a korrupción kapott nemesurak gyakran próbáltak az ilyen nyomozók életére törni, hogy elhallgattassák őket és visszaéléseikre ne derülhessen fény.

Park Munsu is ilyen szerepet töltött be Yeongjo uralkorásának idején, és minden vágya az volt, hogy leleplezze a bűnösöket, és igazságot szolgáltasson (Haechi nevében).

A Go Ara által megformált Yeo Ji is ennél a nyomozói hivatalnál dolgozik majd “damo” beosztásban, ami szintén egyfajta (alacsonyabb) nyomozói jogkört jelent. Őt is egy sérelem motiválja, aminek kapcsán ki akarja majd deríteni az igazságot, de egyelőre nem világos, hogy az ő szerepe miként kapcsolódik az eddig megismert karakterekéhez.

A sorozat nagyjából 1 hónap múlva indul, így az elkövetkezendő hetekben bizonyára sorra érkeznek majd az újabb előzetesek, plakátok és hivatalos képek is a készítőktől. Mit szóltok hozzá? Várjátok már a történetet? Fejtsétek ki kommentekben! 🙂

2 hozzászólás

  1. Nagyon köszönöm az ismertetőt, rendkívül hsznos volt számomra. Nagyon várom a sorozatot és jó munkát kívánok hozzá!

    Válasz
    • Igazán nincs mit, Kimera, remélem, tetszik a sorozat! Köszönöm!

      Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Share This