Légy üdvözölve a Yi San Projekt honlapján! Az oldalon japán, kínai és koreai filmsorozatok, mozifilmek, valamint klipek és dokumentumfilmek magyar feliratait fogod találni. A fájlok ingyenesen, kizárólag magáncélú, otthoni felhasználásra készültek, megtekintés után törlésük javasolt. Elkészítésükbõl anyagi haszon nem származik, kereskedelmi forgalomba nem hozhatók! A feliratok a Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország licenc feltételeinek megfelelõen szabadon felhasználhatók. Nézz szét az oldalon és válogass kedvedre az éppen futó vagy már elkészült sorozatok közül!

Információk

Cím : Yi San Projekt


Verzió : v31 – After School


URL : www.yisanprojekt.hu


Tulajdonos : Brigi


Indult : 2009. február 2.


Host : Dotroll


Credits : Pledis


Stat :

Free site counter


Aktív film- és sorozatfordítások

*hamarosan*

Folyamatban lévő mangafordítás

Captain Tsubasa

Írta és rajzolta: Takahashi Yoichi
Származás: Japán
Megjelenés éve: 1981-1988
Fordítás státusza: 37/1-5. kötet
Folyamatban: 6. kötet
Mangadex / Animeaddicts

Tervezett filmek és sorozatok

 On the Edge

Befejezett animációs sorozatok

Befejezett japán sorozatok

Befejezett kínai sorozatok

Befejezett koreai sorozatok

Elkészült filmek

Sorozatkritikák, ismertetők

A 2015-ös év toplistája
A 2016-os év toplistája
A 2017-es év visszatekintője
A 2018-as év visszatekintője
2019 – az 1.2. félév sorozatai
2020 – az 1.2.3.4. negyedév sorozatai
2021 – az 1.2.3.4. negyedév sorozatai
2022 – az 1.2.3.4. negyedév sorozatai
2023 – az 1.2.3.4. negyedév sorozatai
2024 – az 1. – 2. – 3. – 4. negyedév sorozatai

Cikkek

Fan fiction és original t￶örténetek

Írások, történetek (gyűjtőoldal)

Szerepjátékos történet #1 (Legend of Grimrock alapján)

1-14. fejezet

Szerepjátékos történet #2 (M.A.G.U.S. alapján)

1-8. fejezet

Star Wars történetek

Az univerzum hercegei
Bevezető információk
1. rész: A Birodalom szolgálatában

Bevezető: Valahol, egy messzi-messzi galaxisban sok-sok éve ismét béke honol. 17 éve már, hogy a Klónháborúkat követően Palpatine főkancellár, a későbbi uralkodó irányításával a Galaktikus Köztársaság átalakult az Első Galaktikus Birodalommá. A fennhatósága alá tartozó csillagrendszerek azonban nem is sejtik, milyen démoni erők uralkodnak felettük valójában. Néhány kalandvágyó fiatalember útnak indul, hogy próbára tegye magát, és egy nap talán a galaxis legjobb pilótájává válhasson. Ám ki tudja, a sors végül merre veti majd őket…

1-19. fejezet

Aayla – Egy twi’lek lány vallomásai
Bevezető információk

Bevezető: A Galaktikus Köztársaság fénykorát éli. A fennhatósága alá tartozó csillagszendszerekben évszázadok óta bőség és jólét honol, a Jedi Rend lovagjai pedig a béke követeiként járják a galaxist. Az ifjú padawan, a twi’lek lány, Aayla Secura mestere, Quinlan Vos mellé szegődve igyekszik elsajátítani a tudást, mely a jedi lovaggá váláshoz elengedhetetlen. A férfi azonban nem tudja, hogy a cserfes növendék a mester-tanítvány kapcsolatnál jóval többet érez iránta…

0-19. fejezet

Rendezvények, élménybeszámolók

Mostanában hallgatom

Chat

Társoldalak

Admin

Legutóbbi hozzászólások

[dorama-rajongó szemmel] The Sims 4 – Snowy Escape (2020)

Szerző: | nov 6, 2023 | ajánló, japán, koreai, videojáték | 0 hozzászólás

Sziasztok!

Rég volt, hogy dorama-rajongó szemmel játék-ismertetőt írtam az oldalra, és nem is feltétlenül a The Sims-franchise jelenlegi, 4. része volt az, amit következőnek terveztem vagy hittem volna, de hát itt vagyunk.

Áttekintés

Talán kevesen vannak, akik az elmúlt 23 évben egyszer se hallottak volna róla, vagy játszottak volna az Electronic Arts világszerte népszerű játékának valamelyik változatával, legyen szó számítógépes kiadásról, konzolosról, vagy a mobilra költöző The Sims Mobile-ról. Kétségkívül a világ legtöbb aktív játékosával rendelkező és legnépszerűbb élet-szimulációs játékáról van szó, melynek főverziója jelenleg a 4. résznél, a “The Sims 4“-nél tart (a következő már fejlesztés alatt áll “René-projekt” kódnév alatt), és elérhető mind számítógépes platformon, mind pedig Playstation-ön (4-estől felfelé) és X-box One-on.

Mivel az alapjáték idén díjmentessé vált, bárkinek lehetősége nyílik arra, hogy azt kipróbálja és korlátlanul játszhassa, ugyanakkor ezzel csupán a játéknak egy nagyon leegyszerűsített vázát kapja az ember, melyből számos olyan alapvető elem hiányzik, mint pl. az évszakok, az egyetem, aktív karrierek vagy középiskola, állatok, stb. “Szerencsére” ezek és rengeteg minden más különféle, megvásárolható csomagokban (DLC) elérhetőek, mely megszínesítik a játékot, de pontosan ez annak legnagyobb hátulütője is. 14 kiegészítő csomagjával (“expansion pack”), 12 játékcsomagjával (“game pack”), 19 holmi-csomagjával (“stuff pack”) és 25 apró kit-jével az évek során az egyik legdrágább játékká nőtte ki magát. Ha ugyanis összeadjuk mindezen kiegészítők alapárát, szédületes, 1250 eurós árat kapunk, amibe még belegondolni is iszonyú. Szerencsére az EA rendszeresen tart leárazásokat, melynek segítségével (vagy pl. csomagajánlatok részeként) sokkal kedvezőbb áron hozzá lehet jutni a termékekhez, és különböző, digitális játékkulcsokat forgalmazó oldalak (pl. CDKEYS, Instant Gaming) is szokták akciós áron kínálni ezeket a pack-okat. Nem csoda azonban, hogy ezek az árak sok új játékost, érdeklődőt első pillantásra elriasztanak. Szerencsére a teljes játékélményhez nem kell minden csomagot megvásárolnunk, már 1-1 kiegészítő is nagyon sokat tud dobni az alapjátékon.

Jelen bejegyzésben a 10. kiegészítő csomagot, a Snowy Escape névre keresztelt pack-ot fogjuk górcső alá venni, mely 3 éve ilyenkor, 2020. november 13-án jelent meg.

Jó, jó, de mi köze ennek a doramákhoz, kérdezhetnénk.

Nyugalom, mindenre meglesz a válasz.

Játékmenet

A Snowy Escape kiegészítő a Get Together és az Island Living kiegészítők után a harmadik olyan csomag volt, ami a sokat kritizált, unalmas, külvárosi amerikai helyszín helyett egy teljesen új világba helyezte át a játékot. A Get Together egy erősen európai, német és skandináv környezetet adott nekünk Windenburg világával, míg az Island Living egy gyönyögű, vulkanikus, egzotikus szigetvilágba, Sulaniba vitt el minket. A Snowy Escape volt azonban talán mindhárom közül a legambiciózusabb, ugyanis ez Mt. Komorebi, azaz a “Komorebi-hegy” világát hozta el nekünk, teljesen japán életérzést teremtve a játékosoknak.

Tartalmát tekintve talán az egyik leggazdagabb, legautentikusabb csomagról van szó, legyen szó a játékosok által vezérelt karakterek (a “sim”-ek) öltöztetéséről és kinézetéről (“create a sim”), vagy az építésről (“build & buy”). A sim-jeinket kortárs japán divat szerint öltöztethetjük fel, iskoláskorú sim-jeinket pedig japán iskolai egyenruhákba öltöztetve is küldhetjük iskolába. A világ/városka parkjában, főterén időről időre japán tematikájú rendezvényekre is számítani lehet (fényfesztivál, ifjúsági fesztivál), ahol a streetfood-pultoknál japán ételkülönlegességeket lehet megkóstolni, jukatát lehet vásárolni és viselni, tüzijátékot lehet nézni. Elmaradhatatlan részei a világnak a Japánban lépten-nyomon megtalálható automaták, melyekből étel, ital, ruha, vagy akár kapszulás, gyűjthető játék vásárolható.

A gyönyörű világ parkokkal, sétányokkal, szépséges hegyvidékekkel teli; a lakóházak és hátteret díszítő, nem játszható épületek is teljesen olyanok, mintha egy japán filmből vagy sorozatból származnának. Egyaránt találunk köztük lakóházakat és nyaralókat, ahová a sim-jeinket üdülni küldhetjük. A közösségi épületek közt találunk hagyományos, izakaja-stílusú kocsmát, de melegvizes fürdőt, onszent is. További, fontos előnye a csomagnak, hogy kizárólag ezzel együtt jutunk hóhoz és hóban végezhető tevékenységekhez anélkül, az évszakokat, időjárást tartalmazó Seasons nevű kiegészítőt megvennénk: a Komorebi-hegy ugyanis egyfajta síparadicsomként is szolgál a sim-jeink számára, ahol szánkózni, síelni, snowboardozni vagy akár sziklát mászni lehet, és havas túrát is lehet szervezni.

A világ épületeit mind neves, Sims 4 játékosok, jutuberek építették, érezhető tehát a minőségbeli ugrás a korábbi, EA-dolgozók által épített házakhoz képest. Természetesen ha ezekkel nem vagyunk elégedettek, legyalulhatjuk mindegyiket és mi magunk is megépíthetjük álmaink tradicionális vagy modern, japán otthonát. Aki esetleg bizonytalan a saját képességeit illetően, számos inspiráló videót talált ázsiai tematikájú épületek építéséről a Youtube-on, és a The Sims 4 hivatalos galériájából is rengeteg, más által megépített házikó készen letölthető.

A Snowy Escape vezette be mindezeken kívül az életmódok, életstílusok (“lifestyles”) fogalmát a játékba, mely elmélyítette kicsit a karakterek jellemét: sim-jeink létrehozásakor ugyanis mindössze 3 jellemvonást választhatunk (pl. állatbarát, lusta, vegán, stb.). Az életmódok funkció azonban a különböző tevékenységek, interakciók vagy érzések alapján automatikusan egy vagy több életmódot is hozzárendel karakterünkhöz (pl. ha szeret kimozdulni otthonról, akkor egy ilyen stílust kap, ha inkább otthon szeret lenni egyedül, akkor bezárkózót). Hasonlóképpen újdonság, hogy megjelenik a meghajlás, mind udvarias köszönési forma a sim-ek közt, valamint azt is kiválaszthatjuk, hogy a lakáson belül a karakterek viseljenek-e cipőt, papucsot, vagy csak zoknit (igazodva az ázsiai szokásokhoz). A sim-ek ezúttal nemcsak normál asztalhoz tudnak leülni étkezni, hanem lábmelegítős asztalhoz a földre is (kotacu), melyen hot potban akár japán fogásokat is főzhetnek.

Előregyártott, japán családokat is kapunk az új világgal, de természetesen mi magunk is létrehozhatjuk saját japán (vagy más, ázsiai nációhoz tartozó) karaktereinket, akiket aztán beköltöztethetünk ebbe a környezetbe. És ki ne szerette volna esetleg megalkotni kedvenc énekesét vagy színészét egyszer-kétszer a Sims világában? Esetleg japán filmekhez vagy sorozatokhoz hasonló játékélményt kapni, azok cselekményét saját sim-jeinkkel eljátszatni (“machinima”)?

Integráció az alapjátékkal vagy más kiegészítő csomagokkal

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, és szerencsére a játék remekül tud illeszkedni más kiegészítő csomagokhoz is, ami mindig fontos szempont, ha az ember egy Sims 4 csomag vásárlásán gondolkozik. A japán stílusú sorházak, társasházak, parkok, szórakozóhelyek mellett akár saját, japán stílusú középiskolát is építhetünk, ha rendelkezünk pl. a High School Years nevű kiegészítővel. Ha megvettük a Get To Work kiegészítőt, az ázsiai krimik szerelmeseként japán vagy koreai rendőrőrsöt és kórházat is építhetünk, ugyanis aktív rendőr- vagy orvos-karrierrel sim-ünk nyomozóként vagy gyógyítóként is dolgozhat. A Dine Out nevű játék-csomaggal japán éttermet, a Get Together kiegészítő pack-kal ázsiai hangulatú kávézót is építhetünk a sim-jeinknek.

A rajongók által készített kiegészítők, az úgynevezett “mod”-ok szerelmesei számítógépen “Royalty mod” segítségével pl. uralkodói családot is létrehozhatnak, és tradicionális japán vagy akár koreai palotát építve nekik kedvenc kösztümös doramáikat is megpróbálhatják eljátszani.

Bug-ok, glitchek, performancia

A Snowy Escape talán azon kevés kiegészítő csomagok egyike, mely technikai fennakadások nélkül teljesíti azt, amiért létrehozták. Érte némi kritika, amiért nagyon nem merül el a sportok világában, és azok gyakorlása a sim-ek számára repetitívnek, egy idő után unalmasnak tűnik, de ez igazából nézőpont kérdése, hiszen a játékban minden tudás és képesség megszerzése hasonló, ismétlődő folyamatok segítségével történik. Látványosan hiányzik a korcsolyázás lehetősége a felsorolt sportágak közül, de ennek az az oka, hogy a jégkorcsolyázást és görkorcsolyázást a játék az évszakokat behozó, Seasons csomaggal már megkapta.

Negatívumok

Nem volt persze botránytól mentes a csomag indulása, ugyanis az első előzetesben, ami megjelent róla, látni lehetett, hogy a világban el van helyezve az egyik hegyoldalban egy kis szentély, amihez el lehet látogatni, és a sim-jeink tudtak (volna) imádkozni előtte. Ez sok rajongónak, de főképp az egy ideig japán megszállás alatt élő koreaiaknak nagyon nem tetszett, a negatív visszhang miatt a készítők pedig a végső verzióból kivették ezt a funkciót.

A játékhoz kiadott előzetesek – ahogy az a The Sims 4 esetében általában lenni szokott – sokat hozzáköltenek a végleges, kiadott csomaghoz. A videókban azt látjuk, hogy a klasszikus, japán vasúttal érkeznek a sim-jeink a Komorebi-hegy világába, de a peron és a vonat csak dekorációs elem, semmire sem lehet használni. Ugyanígy az impozáns sífelvonó, amivel a hegyre juthatunk fel, hogy a téli sportoknak hódolhassunk, szintén csupán annyi funkciót tölt be, hogy kattintásra parancsot teljesít, és A-ból B-be felviszi a karaktert, de nem kapcsolódik hozzá tényleges animáció (“rabbithole”).

Összegzés

A Sims-játékokat sokan, sokféleképpen szokták játszani, és a Snowy Escape szerencsére mindenkinek kínál valamit, ami érdekes lehet. A legtöbb szimulációs játékhoz hasonlóan ez is nagyon könnyen be tudja szippantani az embert, és hamar azon kapjuk magunkat, hogy órákon át építgetünk vagy játszunk karaktereinkkel. A Snowy Escape világa és építészete számomra az egyik legkedvesebb az egész játékban, és hiába jönnek ki újabb és újabb csomagok, kiegészítők, mindig visszatérek a Komorebi-hegyre, mert annyira békés, szép, megnyugtató környezetet nyújt.

A csomag teljes áron elérhető az EA App alkalmazáson és az Xbox Store-on 39,99 euróért, jelenleg akciósan 19,90 euróért a Steamen, vagy 14990 Ft-ért a Playstation Store webáruházában. De ahogy fentebb már említettem, érdemes megvárni a rendszeres leárazásokat, hogy jóval jutányosabb áron hozzájuthassunk.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Share This