26
feb 2015Az Attack No. 1. c. japán sorozat magyar fordítását a bejegyzésben megtaláljátok.

 

Cím: アタックNo.1  Atakku Nanbā Wan
Angol cím: Attack No. 1
Származás: Japán
Kategória: sport (röplabda), hétköznapi, romantika, dráma
Gyártás éve: 2005
Epizódok száma: 11
Csatorna: TV Asahi
Premier: 2005. április 21.
Rendezte: Inohara Tatsuzo, Tokuichi Toshiyuki, Tamura Naomi
Forgatókönyv: Morosawa Kazuyuki, Satake Mikio, Takayama Naoya
Producer: Miwa Yumiko
Zene: Umebori Atsushi

 

Eredeti manga: Attack No. 1 ~ Chikako Urano (12 kötet) (1968-1970)
Anime adaptáció: Attack No. 1 ~ Fuji TV (104 rész) (1969-1971)

 

Opening: Attack No. 1 (2005-ös, modern változat) ~ Fukuda Saki
Ending: Yume no chikara ~ Ueto Aya

 

Magyar topic a D-Addicts fórumán: link

 

Angol felirat és időzítés: san_kurogane
Magyar felirat, kódolás és dalszöveg: Brigi

 

01. rész • Felirat: Letöltés
02. rész • Felirat: Letöltés
03. rész • Felirat: Letöltés
04. rész • Felirat: Letöltés
05. rész • Felirat: Letöltés
06. rész • Felirat: Letöltés
07. rész • Felirat: Letöltés
08. rész • Felirat: Letöltés
09. rész • Felirat: Letöltés
10. rész • Felirat: Letöltés
11. rész • Felirat: Letöltés

 

Ismertető:

Ayuhara Kozue és barátnője, Hayakawa Midori a Fujimi gimnázium röplabda csapatának két kiválósága: míg Midori a csapat kétségkívül legtöbbet edző tagja, addig Kozue inkább született tehetségével tűnik ki a többiek közül. A két lány jóban-rosszban számíthat egymásra, ám stabilnak hitt barátságuk hirtelen meginogni látszik, mikor csak egyiküket, Kozuét hívják meg a japán röplabda-válogatott hivatalos edzőtáborába. Kozue nem is sejti Midori csalódottságát, barátnője azonban rengeteg gonddal küzd nap mint nap. A szülei otthon nem nézik jó szemmel, hogy röplabdázik, mert így nem tud annyi időt szánni a tanulásra. A fiú, Tsutomu, akiért gyerekkorától kezdve rajong, észre sem veszi az érzéseit, sőt, inkább Kozue irányában mutat érdeklődést. A lány nem veszi észre a focista Mitamura vonzalmát, aki viszont odavan érte. Mikor Kozue a Fujimi csapatkapitányi trikóját is megkapja, Midori meglepő döntést hoz: iskolát vált, így amikor Kozue hazatér az edzőtáborból, immár ellenségekként néznek szembe egymással. A közelgő országos bajnokságon egymás ellen kell harcolniuk a válogatottba történő felvételért…

 

Hát, igazából nehéz bármi jót is elmondani erről a sorozatról, aminek valójában se füle, se farka, és csak úgy belecsap a lecsóba, ahelyett, hogy nagyjából elmagyarázná a frissen bekapcsolódó közönségnek a körülményeket. A régi “Mila“-fanoknak, akik jó tíz-tizenöt éve délutánokat vagy hajnali órákat izgultak végig kedvenc röplabdás anime-sorozatuk miatt (a magyar vagy német tévécsatornák előtt), azonban mégiscsak illő vetni rá egy pillantást. Még akkor is, ha az anime, manga, illetve a dorama elkészítése között eltelt bő harminc év. Azóta nemcsak maga a sportág, a felszerelések, az edzéskörülmények változtak meg, de a társadalomban uralkodó légkör is: a doramában már aligha láthatunk szerelmet és boldogságot a sportkarrierért feláldozó hősnőket, nemzetek közötti, drámai röplabda-mérkőzéseket, és a sport jellemformáló mivolta se domborodik ki különösebben. (a nézőnek néha az az érzése támad, hogy az egész sorozat egy bazinagy MOLTEN-reklám ~ a Molten több sportág hivatalos sportszergyártója) Hősnőink se nem különösen okosak, se nem igazán szépek (bár ez mindig egyéni megítélés tárgya) – jelentős pozitívum azonban, hogy igyekeznek hasonlítani az eredeti történet karaktereire: kapcsolataik, sérelmeik, háttértörténetük szinte megegyezik, ami miatt ugyan kicsit idegenszerű a játékuk a “filmvásznon”, de a karakterhűség szempontjából dicséretes a próbálkozás.

 

Az edzőtáborban eltöltött idő alatt megismerhetjük Kozue nagy riválisait, akik szinte mind idősebbek nála, és nyomon követhetjük, miként sikerül barátságot kötnie velük és megszerezni a pályán is a bizalmukat. Örömteli, hogy legtöbbjük az eredeti történetben megformált alakjához idomul a doramában is, és bár kevés idő áll rendelkezésükre abban, hogy kibontakozhassanak, szép lassan sikerül mindegyiküket megismernünk.

 

A rövidke sorozat másik kellemes meglepetése a zenei aláfestés, mely már az animénél is említésre méltó volt. Az openingben felhangzik az eredeti sorozat felturbózott, modern változata, az “Attack No. 1“, bár az énekesnő (Fukuda Saki) olykor borzasztóan hamisan énekli az amúgy szép nótát. Az ending dala már sokkal elviselhetőbb, ott Ueto Ayakellemes, lágy énekét hallgathatjuk. A zenei album sok, egymáshoz hasonló darabot (vagy egymásnak más hangszereléssel feldolgozott változatát) tartalmaz(za), ezek azonban nagyszerűen érvényesülnek a sorozat vidám, drámai vagy szomorú pillanataikor.

 

Szereplők:

A Fujimi csapata:

Ayuhara Kozue ~ Ueto Aya
Hayakawa Midori ~ Sakai Ayana
Ishimatsu Mari ~ Morita Ayaka
Onuma Miyuki ~ Otomo Minami
Nakahara Junko ~ Kubota Maki
Baba Chitose ~ Takahashi Arisa
Tomochika Mizuho ~ Kiyooka Yui
Suga Izumi ~ Nakamura Ruria

 

Hongo Shunsuke edző ~ Nakamura Shunsuke

 

Ichinose Tsutomu ~ Matsuo Toshinobu
Mitamura Yuji ~ Morimoto Ryoji

 

A röplabda-válogatott (főbb) tagjai:

Yagisawa Kaori ~ Miyaji Mao
Sanjo Michiru ~ Tono Nagiko
Yoshimura Satomi ~ Kato Natsuki
Kakinouchi Kyoko ~ Akiyama Erisa

 

Mikimoto ~ Nishiaki Aina
Kaimori ~ Orihara Yuu
Washio ~ Hayasaka Mio
Wakusawa ~ Wakusawa Miku
Yagisawa Shizu(ka) ~ Yamaguchi Yukari
Yagisawa Kazura ~ Watabe Aya

 

Inokuma Daigo edző ~ Funakoshi Eiichirou
Matsumoto Satoshi segédedző ~ Fukae Takuji

 

Egyéb szerepekben:

Ayuhara Ryoko (Kozue édesapja) ~ Okae Kumiko
Ayuhara Yoshio (Kozue édesanyja) ~ Shimizu Shogo
Ichinose úr (Tsutumu édesapja) ~ Ryu Raita
Hayakawa asszony (Midori édesanyja) ~ Asaka Mayumi


Nincs komment

Kommentelj!

//   Brigi  |  attack no. 1 japán magyar felirat  |  0 Comment  //