Légy üdvözölve a Yi San Projekt honlapján! Az oldalon japán, kínai és koreai filmsorozatok, mozifilmek, valamint klipek és dokumentumfilmek magyar feliratait fogod találni. A fájlok ingyenesen, kizárólag magáncélú, otthoni felhasználásra készültek, megtekintés után törlésük javasolt. Elkészítésükbõl anyagi haszon nem származik, kereskedelmi forgalomba nem hozhatók! A feliratok a Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország licenc feltételeinek megfelelõen szabadon felhasználhatók. Nézz szét az oldalon és válogass kedvedre az éppen futó vagy már elkészült sorozatok közül!

Információk

Cím : Yi San Projekt


Verzió : v31 – After School


URL : www.yisanprojekt.hu


Tulajdonos : Brigi


Indult : 2009. február 2.


Host : Dotroll


Credits : Pledis


Stat :

Free site counter


Aktív film- és sorozatfordítások

*hamarosan*

Folyamatban lévő mangafordítás

Captain Tsubasa

Írta és rajzolta: Takahashi Yoichi
Származás: Japán
Megjelenés éve: 1981-1988
Fordítás státusza: 37/1-5. kötet
Folyamatban: 6. kötet
Mangadex / Animeaddicts

Tervezett filmek és sorozatok

 On the Edge

Befejezett animációs sorozatok

Befejezett japán sorozatok

Befejezett kínai sorozatok

Befejezett koreai sorozatok

Elkészült filmek

Sorozatkritikák, ismertetők

A 2015-ös év toplistája
A 2016-os év toplistája
A 2017-es év visszatekintője
A 2018-as év visszatekintője
2019 – az 1.2. félév sorozatai
2020 – az 1.2.3.4. negyedév sorozatai
2021 – az 1.2.3.4. negyedév sorozatai
2022 – az 1.2.3.4. negyedév sorozatai
2023 – az 1.2.3.4. negyedév sorozatai
2024 – az 1. – 2. – 3. – 4. negyedév sorozatai

Cikkek

Fan fiction és original t￶örténetek

Írások, történetek (gyűjtőoldal)

Szerepjátékos történet #1 (Legend of Grimrock alapján)

1-14. fejezet

Szerepjátékos történet #2 (M.A.G.U.S. alapján)

1-8. fejezet

Star Wars történetek

Az univerzum hercegei
Bevezető információk
1. rész: A Birodalom szolgálatában

Bevezető: Valahol, egy messzi-messzi galaxisban sok-sok éve ismét béke honol. 17 éve már, hogy a Klónháborúkat követően Palpatine főkancellár, a későbbi uralkodó irányításával a Galaktikus Köztársaság átalakult az Első Galaktikus Birodalommá. A fennhatósága alá tartozó csillagrendszerek azonban nem is sejtik, milyen démoni erők uralkodnak felettük valójában. Néhány kalandvágyó fiatalember útnak indul, hogy próbára tegye magát, és egy nap talán a galaxis legjobb pilótájává válhasson. Ám ki tudja, a sors végül merre veti majd őket…

1-19. fejezet

Aayla – Egy twi’lek lány vallomásai
Bevezető információk

Bevezető: A Galaktikus Köztársaság fénykorát éli. A fennhatósága alá tartozó csillagszendszerekben évszázadok óta bőség és jólét honol, a Jedi Rend lovagjai pedig a béke követeiként járják a galaxist. Az ifjú padawan, a twi’lek lány, Aayla Secura mestere, Quinlan Vos mellé szegődve igyekszik elsajátítani a tudást, mely a jedi lovaggá váláshoz elengedhetetlen. A férfi azonban nem tudja, hogy a cserfes növendék a mester-tanítvány kapcsolatnál jóval többet érez iránta…

0-19. fejezet

Rendezvények, élménybeszámolók

Mostanában hallgatom

Chat

Társoldalak

Admin

Legutóbbi hozzászólások

Star Wars – Aayla – Bevezető és információk

Szerző: | szept 17, 2023 | fan fiction | 0 hozzászólás

Igaz, hogy az elsőként felkerülő, az “A Birodalom szolgálatában” c. Star Wars történetemhez már készítettem egy hosszabb kitekintőt, jobbnak láttam azonban, ha nem keverem a különböző írásaim információs anyagait, mert így a megértés és átláthatóság is egyszerűbb az olvasónak. Ezért az “Aayla – Egy twi’lek lány vallomásai” című történetemhez létrehoztam ezt a külön bejegyzést.

1. Koncepció

Zsenge lánykoromban, az előzmény-trilóga (1-2-3. rész) forgatása és vetítése idején mindenfelé kalandoztak a gondolataim, és egy csomó féle fan fictiont írtam. Animéset, mangásat, fiktív élőszereplős nyomozósat, Harry Pottert, de ami igazán már akkoriban is hatott rám, az a Star Wars volt. Egyszerűen nem tudtam szabadulni ennek a világától, mely gyermekkorom óta meghatározta az érdeklődési körömet. Szerintem írni-olvasni alig tudtam még, amikor valamelyik német csatornán apával megnéztük a régi részeket (4-5-6. epizód), és hiába alig értettem valamit a német szinkron miatt, teljesen rabul ejtett a története. Később se volt ez másként, ahogy Magyarországon is elérhetővé váltak a különböző regények, képregények, igyekeztem mindent begyűjteni belőlük. Az 1-2-3. rész, a köztük megjelenő kiadások, majd később a The Clone Wars c. animációs sorozat óriási világteremtő hatással bírt a cselekményre, sok új karaktert ismerhettünk és szerethettünk meg. Jelen történet főbb hősei, Aayla Secura és Quinlan Vos is közéjük tartoztak.

A szabadjára engedett merchandising aztán persze azt is magával hozta, hogy különböző médiumok különböző módon kezdték el ábrázolni ezeket a karaktereket, gyakran ellentmondásokkal teli módon (vélhetően a szerzők ilyen-olyan elfogultságának köszönhetően), aztán eljött a Disney-felvásárlás is, ami aztán abszolút keresztbe tett minden addigi próbálkozásnak, ami kánonba akarta foglalni 1-1 ilyen szeretett figura történetét. Részben ez is az oka annak, hogy jómagam is viszonylagos szabadossággal kezelem a Star Wars “kiterjesztett univerzumát”, hívják azt “Expanded Universe”-nek vagy “Legends”-nek (aminek mostanában csúfolják), mert tényleg vannak bennük olyan karakteridegen fordulatok, melyek összeegyeztethetetlenek más forrásokkal. Úgyhogy írói szabadság eszközével élve kiválogatom magamnak azokat az elemeket belőlük, melyek egymással koherens egészet tudnak képezni, a többit pedig hagyom a fenébe.

Mint oly sokaknak, nekem is megtetszettek a karakterek (hát még az ábrázolásuk a képregényekben, ahol azért kicsit többet látunk belőlük homályos pillanatképeknél), és megszületett a fejemben egy rettenetesen nyálas, csöpögős, lányos történet, egy amolyan egyfejezetes (one-shot) formájában, aminek nem is igazán terveztem folytatást. Egyszerűen csak kiírtam magamból, jót nevettem az éretlenségemen, aztán továbbléptem. 20 évvel később azonban a történet valami egészen mássá nőtte ki magát és állt össze a fejemben, egy sokkal komplexebb, folytatásos sztorivá, amit mindenképpen “papírra” akartam vetni, mert úgy éreztem, kár lenne veszni hagyni. Próbálom/próbáltam úgy összerakni, hogy az tudjon illeszkedni az eredeti filmes (és esetleg rajzilmes) kánonba, hogy ne kelljen hozzá kismillió regényt vagy képregényt ismernie az olvasónak, és ami háttértörténet esetleg ezekből merít, az épp annyi ideig legyen elmagyarázva, míg a történet szempontjából fontos, és utána gördülékenyen tudjon tovább folytatódni a cselekmény.

Fan fiction terminológiai szempontból nem árt kategorizálni a történetet. Mivel teljesen elhatárolódik a jelenleg érvényben lévő Disney-kánontól, “alternatív univerzumként” (AU) kell erre is tekinteni. Jellegét tekintve “general”, azaz “általános” történet romantikával és finom erotikával megspékelve, továbbá a “kaland“, “akció“, “dráma“, “humor” és “tudományos fantasztikus” kategóriába is sorolható. Nagyon fontos továbbá, hogy mester/tanítvány párosról van szó, így akit az ilyesmi triggerel, az inkább bele se kezdjen. Aki viszont marad, remélem, jól fog szórakozni. 🙂

 

2. Mit kell tudni a szereplőkről?

Aayla (és Quinlan) történetét 2002-2003 környékén kezdtem el írni, a 2. rész, “A klónok támadása” után, melyben először találkozhattunk Aayla Secura karakterével. Ő egy gyönyörű, kék bőrű twi’lek, és bár dialógusa nincs a filmben, a geonózisi arénában, amikor a jedik meglepetés-támadást indítanak a szeparatisták ellen, ő is a harcosok és később a túlélők közt van.


[balról jobbra: Mace Windu (Samuel L. Jackson), Aayla Secura (Amy Allen) és Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor)]

Természetesen különlegessége azonnal megihlette a rajongókat és a szerzőket egyaránt, és hamar kész háttértörténetet rittyentettek mögéje. A fiatal nőt a nála alig valamivel idősebb Quinlan Vos tanítványává tették, akivel elsőként a Baljós Árnyak című filmben találkozhattunk, a Tatooine bolygón. Az akkor még csak díszletként ott ülő színész külseje szintén annyira megtetszett rajongóknak és íróknak-rajzolóknak egyaránt, hogy történetek egész sora született hozzá: promines szerepet kapott sorsának alakulása a 2000-res években futó Star Wars képregényekben, (sokak nagy örömére) belekerült a The Clone Wars c. rajzfilmsorozatba, Christie Golden nyomán egy önálló regényt is kapott (mely “Sötét tanítvány” címen Magyarországon is megjelent), és a Kenobi c. Star Wars élőszereplős minisorozatban is megemlítették a nevét, mint a 66-os parancs túlélőjét, és földalatti ellenállás szervezőjét.

[Sebulba épp megtépázza Jar-Jart, Anakin (Jake Lloyd) pedig mindezt nézi, míg a háttérben egy sárga arcfestésű statisztaként ott ül Quinlan Vos karaktere, aki ekkor egy titkos jedi küldetést teljesített épp a Tatooine-on]

De szóval akkor mit is kell tudni a karaktereinkről? 😀

Aayla Secura

Született: 48 évvel a yavini ütközet előtt

Kék bőrű nő(stény) az emberközelinek tartott, értelmes twi’lek fajból. Különleges ismertetőjele a népére jellemző, fejből kiálló két nyúlvány, a “lekku” (“twin lekku”, melyből a “twi’lek” kifejezés is származik). A Ryloth bolygó szülötte, mely egy erősen patriarchális társadalmi felépítéssel rendelkezik: a családok klánokba rendeződve élnek, a férfiak alkotják a vezetői réteget, a nők és gyerekek másodrangú polgárok (kivéve a kisfiúkat). A nők legtöbb esetben szolgák és rabszolgák, még a közvetlen hozzátartozók is, akik előtt politikai kérdésekről nem is lehet beszélni. Aayla a Secura-klán szülötte, és már csecsemőként rabszolga-státuszba került, hiába volt befolyásos a családja. Egy nap az akkor még ifjú padawanként szolgáló Quinlan Vos a Ryloth bolygón teljesített szolgálatot akkori mesterével, és megmentette a kislány életét, és azonnal különleges kötelék alakult ki köztük.

[Tholme mester, a pici Aayla Secura (2 éves) és a padawan Quinlan Vos (11 éves) – IMÁDNIVALÓAK! <3 ]

Miután kiderült róla, hogy Erő-érzékeny, a Köztársaság fővárosába, Coruscantra került, ahol a Jedi Templomban nevelkedett a többi gyermekkel együtt. Miután elérnek egy bizonyos kort, a jedi gyermekeket mesterek fogadják maguk mellé, Aaylával sem történt ez másként: Quinlan Vos őt választotta.

[Quinlan Vos tanítványává fogadja Aaylát]

A filmek világából, egészen pontosan a 3. részből, a Sith-ek bosszújából ismerjük Aayla sorsát: a 66-os parancs értelmében kivégzik a klónkatonái a Felucia bolygón.

 

Quinlan Vos

[lásd előző képeken]

Született: 57 évvel a yavini ütközett előtt

Sötétbőrű, csinos, jóképű férfi az emberközelinek tartott, értelmes kiffar fajból. A Kiffu bolygó és a Vos-klán szülötte. A bolygó szokásai szerint születésük után a gyermekek arcára sárga, zöld vagy piros tetoválás/festés kerül, a klánhoz való tartozás kifejezésére. Vos különös ismertetőjele az arcán, homlokán és orrán keresztül húzódó, sárga festés és hosszú rasztahaj. Népének képessége a pszichometria, mellyel olvasni tudnak a környezetükben, ha azokat megérintik, Quinlan azonban azon ritka egyedek egyike, akik az élő dolgok (növények, állatok, emberek) érintéséből is meg tudják állapítani, mi történt velük.

Kiegészítés: Quinlant nagyon eltérő módon jellemzik a különböző történetek, amikben szerepel. A képregényekben és Christie Golden regényében Obi-Wan régi jó, hűséges barátja, míg a The Clone Wars c. sorozatban Obi-Wan rendkívül tartózkodó és elutasító vele szemben. A regény könnyű modorú, humoros, szerethető férfiként írja le, akiből aztán egy szerelmes, megtört pincsikutya lesz, míg a képregényekben egy komor, magának való és mások előtt nehezen megnyíló férfival találkozunk. A rajzfilm egy szinte bolondos, különc férfiként mutatja be őt, aki fittyet hány a jedik különösebb irányelveire, és megy a saját feje után. A legtöbb sztoriban ide-oda hánykolódik a világos és a sötét oldal között, saját démonaival küszködve. Ahány története van, annyi különböző szerelmi szálat próbáltak ráaggatni, hogy azt még követni is sok. Mivel ennyire nem koherens az ábrázolása, szeretnék elhatárolódni ezektől, és valami önálló világot felépíteni köré. Egy magyar Youtube-os tartalomgyártó, Rixon készített róla egy remek kis összefoglalót, ezt tudom ajánlani kitekintőként:

 

Egyéb karakterek, akik még feltűnnek a történetben:

Qui-Gon Jinn

Obi-Wan Kenobi

Anakin Skywalker

 

 

A Jedi Tanács tagjai:

Yoda

Mace Windu

Ki-Adi-Mundi

Yaddle

Syfo-Dias

 

Egyéb, saját karakterek:

Jair Venkes doktor


[AI által generált kép]

 

 

3. Hol vagyunk és mikor?

A cselekmény kezdetének időpontja a yavini ütközet előtti 32-33-as év (azaz a Baljós árnyak c. filmhez közel járunk).

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Share This