Légy üdvözölve a Yi San Projekt honlapján! Az oldalon japán, kínai és koreai filmsorozatok, mozifilmek, valamint klipek és dokumentumfilmek magyar feliratait fogod találni. A fájlok ingyenesen, kizárólag magáncélú, otthoni felhasználásra készültek, megtekintés után törlésük javasolt. Elkészítésükbõl anyagi haszon nem származik, kereskedelmi forgalomba nem hozhatók! A feliratok a Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország licenc feltételeinek megfelelõen szabadon felhasználhatók. Nézz szét az oldalon és válogass kedvedre az éppen futó vagy már elkészült sorozatok közül!

Információk

Cím : Yi San Projekt


Verzió : v31 – After School


URL : www.yisanprojekt.hu


Tulajdonos : Brigi


Indult : 2009. február 2.


Host : Dotroll


Credits : Pledis


Stat :

Free site counter


Aktív film- és sorozatfordítások

*hamarosan*

Folyamatban lévő mangafordítás

Captain Tsubasa

Írta és rajzolta: Takahashi Yoichi
Származás: Japán
Megjelenés éve: 1981-1988
Fordítás státusza: 37/1-5. kötet
Folyamatban: 6. kötet
Mangadex / Animeaddicts

Tervezett filmek és sorozatok

 On the Edge

Befejezett animációs sorozatok

Befejezett japán sorozatok

Befejezett kínai sorozatok

Befejezett koreai sorozatok

Elkészült filmek

Sorozatkritikák, ismertetők

A 2015-ös év toplistája
A 2016-os év toplistája
A 2017-es év visszatekintője
A 2018-as év visszatekintője
2019 – az 1.2. félév sorozatai
2020 – az 1.2.3.4. negyedév sorozatai
2021 – az 1.2.3.4. negyedév sorozatai
2022 – az 1.2.3.4. negyedév sorozatai
2023 – az 1.2.3.4. negyedév sorozatai
2024 – az 1. – 2. – 3. – 4. negyedév sorozatai

Cikkek

Fan fiction és original t￶örténetek

Írások, történetek (gyűjtőoldal)

Szerepjátékos történet #1 (Legend of Grimrock alapján)

1-14. fejezet

Szerepjátékos történet #2 (M.A.G.U.S. alapján)

1-8. fejezet

Star Wars történetek

Az univerzum hercegei
Bevezető információk
1. rész: A Birodalom szolgálatában

Bevezető: Valahol, egy messzi-messzi galaxisban sok-sok éve ismét béke honol. 17 éve már, hogy a Klónháborúkat követően Palpatine főkancellár, a későbbi uralkodó irányításával a Galaktikus Köztársaság átalakult az Első Galaktikus Birodalommá. A fennhatósága alá tartozó csillagrendszerek azonban nem is sejtik, milyen démoni erők uralkodnak felettük valójában. Néhány kalandvágyó fiatalember útnak indul, hogy próbára tegye magát, és egy nap talán a galaxis legjobb pilótájává válhasson. Ám ki tudja, a sors végül merre veti majd őket…

1-19. fejezet

Aayla – Egy twi’lek lány vallomásai
Bevezető információk

Bevezető: A Galaktikus Köztársaság fénykorát éli. A fennhatósága alá tartozó csillagszendszerekben évszázadok óta bőség és jólét honol, a Jedi Rend lovagjai pedig a béke követeiként járják a galaxist. Az ifjú padawan, a twi’lek lány, Aayla Secura mestere, Quinlan Vos mellé szegődve igyekszik elsajátítani a tudást, mely a jedi lovaggá váláshoz elengedhetetlen. A férfi azonban nem tudja, hogy a cserfes növendék a mester-tanítvány kapcsolatnál jóval többet érez iránta…

0-19. fejezet

Rendezvények, élménybeszámolók

Mostanában hallgatom

Chat

Társoldalak

Admin

Legutóbbi hozzászólások

Star Wars – The Acolyte kitekintő

Szerző: | márc 26, 2024 | ajánló, fan fiction, triple | 0 hozzászólás

Nem idegen a honlap témájától a Star Wars, hiszen két futó, fan fiction sorozatommal is találkozhattatok már az Írások alponton belül, és a negyedéves soroztaértékelőim közt számos alkalommal olvashattatok már olyan produkciókról, melyek a Csillagok Háborújának univerzumában játszódnak. Mitől különleges hát a The Acolyte, hogy külön bejegyzés születik neki?

Nos, annyiban, hogy ez az első, hivatalos ilyen sorozat, melyben ázsiai, azon belül is dél-koreai színész alakítja a(z egyik) főszerepet.

A The Acolyte (“a követő”) történetének gondolata 2019-ben fogant meg a sorozatért felelős Leslye Headland elméjében, melyet aztán nem sokkal később hivatalos projektként be is jelentettek. Az eddig jobbára az eredeti (4-5-6. rész) és folytatás-trilógia (7-8-9. rész) között elhelyezkedő sorozatok (The Mandalorian, The Book of Boba Fett, Kenobi, Ahsoka) helyett ez a történet messzire a múltba nyúlik vissza, és az 1. rész, a The Phantom Menace (Baljós Árnyak) előtt kb. 100 évvel játszódik majd. A koronavírus jó időre parkolópályára tette a forgatást, melyre csak 2022 októbere és 2023 júniusa között kerülhetett sor a londoni Shinfield stúdióban, valamint Wales és Portugália közvetlen helyszínein.

A főszerepben nem mást üdvözölhetünk, mint a világhírű netflixes sorozat, a Squid Game (Nyerd meg az életed!) által nemzetközi elismerést kivívó Lee Jungjae-t, akinek egy korábbi, kevésbé ismert/sikeres sorozatával, a Triple-lel ezen az oldalon is találkozhattatok már. Lee, annak ellenére, hogy pályafutása során eddig szülőhazájában tevékenykedett, ezúttal Hollywoodban debütál, a szerepe kedvéért pedig angolul is megtanult, és így is fog megszólalni a sorozatban. Egy Sol nevű jedi mesterként találkozhatunk majd vele, akit az első előzetesnek rögtön az elején, a kis ifjoncokkal láthatunk majd a Jedi Templom épületében. A szériában egyértelműen ő és a leginkább a Mátrix című szuperprodukciókból ismert Carrie-Ann Moss tekinthető igazán veteránnak (aki maga is egy jedi mestert, Indarát alakítja majd), a stáb rajtuk kívül jobbára fiatalabb és/vagy kevesebb színészi tapasztalattal rendelkező tagokból áll. Lee karaktere saját tanítványt (padawant) is kapott Dafne Keen személyében, aki a 2017-es Logan című filmben nyújtott drámai alakításával vívta ki a szakma elismerését.

[Carrie-Ann Moss (Indara) és Lee Jungjae (Sol)]

A cselekmény a Galaktikus Köztársaság fénykorának végére repít bennünket, és egy eltévelyedő, korábbi padawan felbukkanását, háttérben munkálkodó, sötét erőket és jedikre leselkedő, fenyegető veszélyt fog bemutatni. A sorozat a Disney+ streaming szolgáltatón debütál idén június 4-én egy dupla epizóddal, melyet utána további 6 rész követ majd, heti bontásban. A sorozat angol és magyar nyelven, valamint felirattal is elérhető lesz, ahogy a Disney+ saját gyártású produkciói általában.

Mire számítsunk?

Akik az ebben (vagy ezt megelőző korban) játszódó könyveket, képregényeket, játékokat nem ismerik, az előzetes alapján egy objektíven érdekes, kíváncsiságot abszolút felkeltő sorozatra számíthatnak. Látszik, hogy nem sajnálták belőle a pénzt, könnyen lehet, hogy a The Acolyte is beáll a százmilliós, tévés Star Wars projektek közé.

Nagy előny, hogy a felbukkanó karakterek közül egyelőre szinte senkivel sem találkozhattunk még, tekintettel arra, hogy ebben az időszakban az eddig megismert figurák közül csak néhányan élnek még, azok is a fajaik sajátosságainak köszönhetően, mint pl. Yoda mester, aki ekkorra 7-800 éves volt már. Így nem feltétlenül kell aggódni amiatt, hogy a Star Wars megalkotójának, George Lucasnak eredeti karaktereit esetleg kifacsarják, jellemüket, motivációikat megváltoztatják (javarészt azok kárára, ahogy az a 7-8-9. részben is történt).

Félelmek

Ahogy az elmúlt években minden Disney Star Wars projekt, úgy a The Acolyte se győzte meg a rajongói bázist teljesen. A produkció számos ponton aggodalomra ad okot, legyen szó a showrunner személyéről, az általa kiválasztott írókról, vagy a “modern közönség” számára beleerőszakolt, korszellemet idéző üzenetekről.

Leslye Headland eddigi életrajza írói, produceri, rendezői munkáiról árulkodik, de sajnos nem tudunk nem beszélni azokról az évekről, míg a Miramax stúdiónál dolgozott, és a szexuális bűncselekményekért elítélt Harvey Weinstein jobbkeze volt. Headland állítja ugyan, hogy az ottléte alatt egy alkalommal sem volt tanúja Weinstein zaklatásainak, erőszakoskodásainak, és tudomása sem volt a történtekről, de aligha hihető egy ilyen kijelentés egy személyes asszisztens szájából. Ez már önmagában rendkívüli visszatetszést keltett az érdeklődőkben (rajongók és nem-rajongók részéről egyaránt), hogy a Disney és Lucasfilm képes volt egy ilyen embert felkérni ennek a sorozatnak az elkészítésére. Headland azonban, mint az LMBTQIA+ közösség oly sok tagja, Hollywood és a sajtó számára ilyen szempontból érinthetetlen, ezért jól megfigyelhető, hogy a Weinsteinhez köthető múltja és kapcsolata feltűnően kimarad minden cikkből, ami róla és a The Acolyte-ról születik.

Sokaknak felszaladt a szemöldöke a nő furcsa kijelentésein is, melyeket a történet promóciója során nyilatkozott. Ezek egyike volt, hogy az írói stáb tagjai közé beválogatott olyat is, aki soha életében egy Star Wars produkciót nem látott, így fogalma sem volt róla, mi az, amit majd írnia kell. Headland szerint egy “leszbikus történetet fogunk kapni Star Wars köntösbe öltöztetve“, mely olyan lesz, mintha a “Kill Billt ötvöznénk a Jégvarázzsal” (bármit jelentsen is az).

A történet ráadásul nem a megszokott jedi-perspektívából fogja bemutatni a cselekményt, hanem az ellentétes “rossz, sötét oldal” szemszögéből, ami egyedi megközelítés ugyan, de kockázatos lépés is egyben.

Hasonlóképpen aggasztó, hogy az előzetes alapján nem kizárt, hogy a sorozat fel fogja rúgni az eddig ismert filmes kánon számos elemét. Az 1. részben, a Baljós Árnyakban a Jedi Főtanács egyik tagja, Ki-Adi-Mundi mester kijelenti, hogy az Sith-ek (azaz az Erő sötét oldalon álló használói) több mint 1000 éve kihaltak. Nézőként tudjuk, hogy ez nem így van, a jedik közül azonban e mondat szerint 1000 éve senki sem találkozott Sith lovaggal, nem állhatott szemben piros pengéjű fénykarddal, mely egyébként nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egyikük se volt képes megérezni, hogy Palpatine, a Sith mester tulajdonképpen mindvégig köztük járt. Ezzel szemben a The Acolyte beharangozójában egy egész csapat jedit látunk, mestereket és növendékeket egyaránt, akik egy piros fénykardot forgató személlyel találják szembe magukat. A rajongókat már így is fájóan érintette, hogy a Disney-felvásárlás eltörölt, megkurtított vagy épp teljesen megnyomorított számos olyan, addig kánonnak számító cselekményt, regényt, képregényt, játékot, mely nagy népszerűségnek és szeretetnek örvendett, csak hogy saját elképzeléseit nyomja le a nézők torkán. De az eredeti filmek világa eddig “szent” volt, és ha a The Acolyte most ezt az írott-íratlan szabályt felrúgja… annak súlyos következményei lesznek.

Saját gondolataim

Ha mindezektől sikerül elvonatkoztatni és nyitott szemlélettel megpróbáljuk befogadni a sorozatot, akár még valami jó is kisülhet belőle. Éles kritikával illettem eddig számos Disney Star Wars történetet, és kevés, igazán emlékezetes pillanatot lehetne belőlük felidézni. Rendkívül visszatetsző számomra Headland személyisége, ennek ellenére valamiért úgy érzem, az előzetes alapján lehet, hogy pont a The Acolyte-tal fogjuk megkapni az eddigi egyik legérdekesebb, legysajátosabb Star Wars történetet. Én biztosan követni fogom (rajongóként nem is tehetnék másként), és szorítok, hogy Lee Jungjae számára ez meghozza az újabb, nemzetközi elismerést.

A kiváló trailer zene kibővített, drámai feldolgozása:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Share This